Avainsanat

Sanontaa käytettiin runsaasti kotimaisessa tietotekniikan hehkutuksessa, kun hiiri oli vasta tulollaan ja kosketusohjaus muhi vielä Steven Jobsin otsalohkossa. Nyt nuorempi digipolvi kirjoittaa tekstejään näytöllä olevalla näppäimistöllä, josta on vaikea löytää erikoisempia merkkejä.

Läppärissä on vielä kuitenkin jäljellä fyysinen näppäimistö ja sillä voi tehostaa keskusteluaan koneen kanssa. Perusnäppäimistö on ollut suhteellisen muuttumaton vuosikymmeniä ja se sisältää kirjainten ja numeroiden lisäksi kontrollinappuloita, joilla voidaan tarvittaessa korvata osittain hiiren käyttö.

Listaan muutamia näppäilyjä, joista minulle on jatkuvasti hyötyä. Niistä ensimmäiset ovat iskostuneet takaraivooni kirjoittaessani  Wordstar-dokumentteja Sirius 1 -tietokoneella. Laite on nykyään Päivälehden Museossa.

Ylivoimaisesti eniten käytän kopioi -komentoa Ctrl+C ja sen jälkeen liitä -komentoa Ctrl+V kuvissa, teksteissä tiedostoissa ja hakemistoissa. Samat asiat voi tietenkin hakea hiirellä ohjelmien työkaluvalikoista. Kopioimisen sijaan kohde usein siirretään paikasta toiseen leikkaamalla se pois lähtöpaikasta komennolla Ctrl+X. Varovaisuutta!

Kopiointi ja liittäminen käyttää hyväkseen leikepöytä-nimistä ominaisuutta ja sen sisältö haalitaan kokoon helpoiten  merkitsemällä haluttu sisältö hiirellä. Jos kuitenkin halutaan kopioida koko roska, pärjätään pelkällä näppäimistöllä painamalla Ctrl+A. Kaikki.

Muita hyödyllisiä ja usein tarvittuja Ctrl-nappulan toimintoja ovat sanan etsiminen selaimen sivulta tai tekstinkäsittelyssä Ctrl+F, asiakirjan tulostaminen printterille Ctrl+P ja viimeisen toiminnon peruutukseen tarkoitettu eikun-näppäily Ctrl+Z. Kirjoittamaansa tekstiä voi lihavoida Ctrl+B, alleviivata Ctrl+U ja kursivoida Ctrl+I –näppäilyllä, joka myös lopettaa toiminnon, jos se jää päälle.

Alt-nappulan päivittäinen käyttö rajoittunee siihen, että Alt+Tab tai Alt+Sarkain yhdistelmällä voidaan siirtyä avoimien, käynnissä olevien sovellusten välillä. Toiminto on kätevä esimerkiksi silloin, kun avoinna on sähköposti- tai tekstinkäsittelysovellus ja selaimen verkkopankkiyhteys ja yllä mainitulla tavalla siirretään viitenumero tai muuta tietoa. Alt+Tab ei toimi kuitenkaan siirryttäessä selainohjelman sisällä ikkunakielekkeestä toiseen – siis silloin kun selaimessa on avoinna eri sivustoja.

Alt ja alleviivattu kirjain ohjelmien työkalurivillä on myös vaihtoehto hiiren napsaukselle.  Alt+T avaa esimerkiksi Tiedosto -nimisen valikon, josta voi edelleen näppäimillä valita mitä tehdään.

Tab eli sarkain-nappula on tietokantojen tuttu. Sillä liikutaan lomakkeissa kentästä toiseen eteenpäin ja Vaihto-näppäimellä terästettynä toiseen suuntaan. Näytöllä liikkumiseen on myös muitakin vaihtoehtoja kuin hiirellä käytettävä sivuhissi ja hiiren vieritysrulla. Näppäimistön nuolinäppäimet vievät edelleen ylös ja alas vähän kerrallaan ja vähän reilummin napeilla PageUp ja PageDown. Enter  tai sen vastine asioiden loppuunsaattamiselle löytyy vähänäppisimmistäkin laiteohjaimesta.

Windows-nappi laajentaa näppäimistöä vielä tästäkin. Sen toiminnot löytää täältä. Itse en ole nappia juuri tarvinnut.

Ai niin – oli aivan unohtua, että jos selainikkunasi syystä tai toisesta 🙂 näyttää timantinpikkuruista tekstiä, voit saada sen suurennettua näppäilyillä Ctrl+ + (ctrl ja plus-merkki). Jos koko meni aivan överiksi, niin pienempään pääsee plussan sijaan miinuksella. Jos edelleen kirjoittaisin tätä juttua Wordstarilla, tallentaisin sen Ctrl+K+D. Onneksi ei tarvitse.

Tommi Lahtosen esitys asiasta Youtubessa.