Avainsanat

,

Kun kone näyttää muuten toimivan, mutta netti mättää, on vitsit vähissä. Tarkistat johdot ja liitännät; valot vilkkuvat reitittimessä ja äsken selaamasi sivut näkyvät aivan hyvin. Vaan uusille sivuille et pääse. Mitä hittoa!

 

 

 

Sieppaa

Olet ilman nimipalvelua eli DNS-palvelua. Wikipedian mukaan ”DNS eli Domain Name System on Internetin nimipalvelujärjestelmä, joka muuntaa verkkotunnuksia IP-osoitteiksi. Internetin laitteet kommunikoivat keskenään numeeristen osoitteiden avulla, joiden muistaminen olisi ihmisille toivotonta. Nimipalvelun ansiosta niiden sijasta voidaan käyttää helpommin muistettavia nimiä. Nimipalvelun toinen tärkeä tehtävä on sähköpostin reititys.”

Tapoja korjata tilanne – useimmiten yksi riittää:

  • Katkaise verkkoyhteys työpöydän oikeassa alalaidassa olevasta verkkoyhteyskuvakkeesta ja hetken kuluttua kytke se takaisin. Tai.
  • Katkaise hetkeksi virta reitittimestäsi ja kytke se takaisin. Yhteyden syntymiseen saattaa kulua tovi aikaa. Tai.
  • Katkaise hetkeksi modeemin virta ja hetken kuluttua takaisin. Tai.
  • Jälleenkäynnistä koneesi. Kaikki nämä vievät aikaa.

Tilapäinen nimipalvelun häiriö tai hidastelu voi johtua operaattorin laitteiden toiminnasta ja jotkut ovat muuttaneet  nimipalvelun toimimaan esimerkiksi Googlen ip-numeroista.

Jos jotkut sivut aukeavat ja toiset eivät, ei kyseessä ole DNS-vika vaan esimerkiksi virheellinen osoite tai jokin muu häiriötilanne.

Jos koet nimipalveluongelman ja kokeilet jotain näistä ehdotuksista, anna palautetta kommenteissa. Kiitos.

Aiheesta hyvä ja täydellisempi juttu Neptunetissä: Nettiyhteyden viat ja niiden korjaus.