Avainsanat

,

Laitteen käyttöjärjestelmä kiinnostaa käyttäjää yleensä vain siltä osin, että se tekee, mitä käyttäjä olettaa sen tekevän ja on siinä suhteessa samaa mieltä kuin käyttäjänsä. Meillä on kuitenkin tapana suhtautua laitteisiin ja niiden käyttöjärjestelmiin kuin eläviin olentoihin ja voimme joutua niiden kanssa kahnauksiin. Joillakin käyttäjillä selkkauksia ja käytöskahakoita voi sattua useastikin päivän aikana ja se voi olla tuhoisaa käyttäjän tietotekniselle itsetunnolle.

Ensin on selvitettävä ristiriidan aiheuttaja. Se voi olla joko sovellus tai käyttöjärjestelmään kuuluva asia, mutta miten sen saa selville? Kaikissa käyttöjärjestelmissä on toiminto, jossa näkee käynnissä olevat sovellukset ja siitä voi lopettaa halutun sovelluksen yhdellä napsautuksella. Jos vika jatkuu, voidaan päätellä ettei vika ollut sovelluksessa vaan käyttöjärjestelmän puolella. Tällöin auttaa vaikkapa laitteen sammutus ja jälleenkäynnistys. Tästä lähemmin Toimii ei toimi -jutussa.

Seuraavassa pikapolku sovellusohjelman lopettamiseen eri käyttöjärjestelmissä:

Windowsin kaikissa versioissa näppäily ctrl-alt-del tuo esiin ikkunan, jossa yhtenä kohtana on Tehtävienhallinta (Task manager). Sitä napsauttamalla näkee käynnissä olevat ohjelmat. Jos ikkunaa ei saa esiin, on laitteen käynnistyksen paikka.

pakota

Applen Macissä valitse omenavalikosta Pakota lopettamaan tai paina komento-optio-esc  (tämä vastaa ctrl-alt-del-näppäinyhdistelmän painamista Windows-tietokoneessa). Valitse Pakota lopettamaan -ikkunasta ohjelma, joka ei vastaa, ja napsauta Pakota lopettamaan -painiketta

Androidissa valitse asetukset, sitten sovellukset, sitten sovellus jonka haluaa lopettavan ja lopuksi napsautetaan pakota lopetus.

Linuxissa on useita tapoja lopettaa sovellus, mutta helpoin tapa on valita asia valikosta. Esimerkiksi Linux Mintissä valitaan Ylläpito, Järjestelmän valvonta ja sitten kun esillä on ikkuna jossa on lueteltu käynnissä olevat prosessit, valitaan sovellus, joka halutaan lopettaa. Napsautetaan  Lopeta prosessi -nappulaa.Kysely: Käyttöjärjestelmäni on
(polls)

Käyttöjärjestelmistä ja käyttöliittymistä kertova Helsingin yliopiston TVT-ajokorttiesitys.
Kuinka näet koneesi Windows-version ja muita tietoja.