Kansallisarkiston digitoinnista vastaava johtaja István Kecskeméti vastasi tiedusteluuni Kymenlaakson seurakuntien kirkonkirjojen digitointiaikatauluun seuraavasti: ”Kansallisarkiston toimipaikoissa käynnistyvän vapaaehtoisdigitoinnin myötä on tarkoitus digitoida kaikki meille talletettujen seurakuntien kirkonkirja-aineistot. Kymenlaakson osalta työ tapahtuu Mikkelin toimipaikassamme. Digitointi edellyttää seurakunnan myöntämää kuvauslupaa. Aiemmat seurakunta-aineistojen digitoinnithan olemme tehneet mikrofilmeistä, ja mikrokuvaaminen päättyi 1860-80-lukujen aineistoihin. Nyt digitointi etenee uudempiin aineistoihin 100/50 v julkisuusrajojen mukaan, sikäli kun seurakunta on uudempia aineistoja meille tallettanut. Yksittäisten seurakuntien osalta emme vielä voi antaa aikatauluja, mutta tiedotamme vapaaehtoisdigitoinnin etenemisestä. SSHY:n kanssa on sovittu, että Kansallisarkisto vastaa seurakunta-aineistojen digitoinnista.”
Kansallisarkistolla on nettisivu, jossa kerrotaan digitoinnin etenemisestä yleisellä tasolla. (https://kansallisarkisto.fi/fi/aineistot/digitoinnin-eteneminen ). Sen mukaan vuonna 2022 tapahtuvaa vapaaehtoisdigitointia on Joensuun, Jyväskylän, Mikkelin, Oulun ja Turun toimipaikan alueen digitointiluvan myöntäneiden seurakuntien väestörekisteriaineistojen alkuperäisistä asiakirjoista.
Toinen kysymykseni Kansallisarkistolle koski ajantasaista luetteloa viimeksi tapahtuneista kuvauksista. Sellainen syntyi vanhassa digiarkistossa automaattisesti. Automaattisesti päivittyvä luettelo on kuulemma paljon kysytty ja sellainen on suunnitteilla mutta laajentuneen digitoiminnan takia hankalampi toteuttaa. Yllä mainittua nettisivua päivitetään kuitenkin jatkuvasti ja käyttäjällä on mahdollisuus tarkistaa Digihakemistosta vallitseva tilanne.
Digihakemiston räätälöinti
Kari Kujansuun tekemä uusi Digihakemisto tarjoaa käyttäjälle hienon mahdollisuuden saada itse käyttämänsä arkistot etusivun pikahakuun. Ohje tästä on Digihakemiston etusivulla ja näin se käy:
- 1. Katso Astian puolelta haluamasi arkiston nimi. Sen voi tehdä esimerkiksi sivulta https://kansallisarkisto.fi/fi/aineistot/digitoidut-aineistot. Digitoitujen aineistojen sivulla on esitetty keskeisimmät Kansallisarkiston digitoimat aineistot sarjatasolla, sekä käytetyimpien osalta (mm. henkikirjat, seurakunta-aineistot, uudistuskartat) tarkemmin.
- 2. Kirjoita tai kopioi arkiston nimi. Esimerkkikuvassa itse lisättynä Suomen passiviraston arkisto ja Perinnöksiostoasiakirjat. Hae ja talleta pikahauksi.
- 3. Etene näiden sisällä tarkempiin tietoihin. Lihavoimattomat tekstit näyttävät yleensä olevan digitoimattomia.
