Avainsanat

, , ,

Luen parhaillaan Terho Ahosen tuoretta kirjaa Salpalinja – Suomen suoja. Kirja on paksu ja mielenkiintoinen, mutta siinä ei ole kohteestaan yhtään karttaa. Olen itse karttafriikki, rakastan raunioita ja mietin menneitä, muun muassa. Vaan eipä hätää, Maanmittauslaitokselta löytyy apu.

Etsin netistä sopivaa karttapalvelua selventääkseni lukemaani ja Paikkatietoikkuna-nimisestä karttapalvelusta löysin sekä Salpalinjan kohteet että valtavan määrän sitä vanhempia historiallisia kohteita. Paikkatietoikkunassa on karttapohjan päälle valittavissa eri tiedontuottajien tekemiä karttatasoja ja tämän jutun sankari on Museovirasto.

Paikkatietoikkunassa valitsen karttapohjan päälle tasot maastokartan ja Muinaisjäännökset ja muut kulttuuriperintökohteet. Tällä valinnalla Suomen päälle ropisee punaisten ja ruskeiden pallukoiden sade. Havaintojeni perusteella ruskeat merkitsevät pääsääntöisesti Suomen 1940-luvun linnoitteita ja puolustusvarusteita. Joukossa tietenkin myös Salpalinja ja sen tukilinjat, jotka antoivat puolustajille ”syvyyttä”. Punaiset merkitsevät vanhempia kohteita.

Kolmisen kymmentä vuotta vanhemmat Pietari Suuren merilinnoitukseen liittyvät venäläiset kohteet esim. Kymijoen itäisellä rannalla on merkitty punaisella. Samoin jopa merellä olevat laivanhylyt, esimerkiksi Lapurin kaksi hylkyä Virolahdella. Rauta- ja kivikautiset asuinpaikat reunustavat korkeuskäyriä ja maanteitä ja vanhoja kylänpaikkoja löytyy nykytalojen pihapiireistä. Lukumäärä yllättää ja ilahduttaa. Tässä meillä on historian bongaajille hyviä retkikohteita, joiden laadun ja tyypin voi itse valita.

Kohteen selostuksen saa näkyviin klikkaamalla hiirellä pallukkaa. Aina se ei kuitenkaan onnistu – liekö palvelun kuormituksesta tai mistä kiinni. Tarjolla on kaksi ”lätkää”: Lyhyt ja pitkä.

Lyhyt toteaa vain Muinaisjäännökset ja muut kulttuuriperintök…. Sen takana piileksii kuitenkin pitempi selostus, esim. punainen pallukka Mussalon golf-kentän länsipuolella sisältää seuraavan tekstin: Mussalo länsi, Kotka, kiinteä muinaisjäännös, työ- ja valmistuspaikat, historiallinen, hiilimiilut. Sen pohjoispuolella kukkulassa oleva kohde on ruskea pallukka ja sen laajempi selitys aukeaa vasta useamman klikkausyrityksen jälkeen: Matinperä, Kotka, muu kulttuuriperintökohde, puolustusvarustukset, moderni.

Karttalinkki Harjun oppimiskeskuksen maastoon .

WP_20161022_13_34_17_Rich

Betonikorsu Harjussa. Kuva Kari Myllys 2016.

Advertisement