Tähän asti on yleisesti uskottu, että Kymen tuomiokunnan eli ns. Vanhan Suomen oikeusasiakirjoja ei ole digitoitu. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Kansallisarkiston Digiarkistosta ja helppokäyttöisestä Digihakemistosta näitä tietoja ei löydy, ei myöskään Suomen Sukuhistoriallisen seuran palvelusta. Tiedot löytyvät sen sijaan digitoituna mormonikirkon sukututkimuspalvelusta Familysearch.org.

Asian vinkkasi kirjoittajalle Seppo Sippu jo viime joulukuussa ja ajankohtaiseksi se tuli keväällä, kun Anja Hyvönen esitti, että digikuvaisimme itse seuralla olevat mikrofilmirullat Kymen tuomiokunnan perukirjoista vuosilta 1750-1800. Asia painui koronan varjoon, kunnes aivan äsken hoksasin, että olin itse lukenut näitä perukirjoja tutkiessani Vehkalahden Melleenejä.

Kymen tuomiokunnan mikrofilmejä on Familysearchissa digitoituna 40 rullan verran. Kaikki nämä puuttuvat Digihakemistosta. Sieltä puuttuvat lyhyen silmäilyn perusteella myös kaikkien muidenkin tuomiokuntien 1800-lukua vanhemmat asiakirjat. Ohjeena voisi olla että jos Digihakemistosta ei löydy, niin ainakin vanhempia kannattaa aina katsoa Familysearchista. Tämän kokeneimmat sukututkijat ovat ehkä aina tienneet.

Eikä tässä kaikki. Vaikka sukututkija ei olisi kiinnostunut perukirjoista tai tuomiokunnan ilmoitusasioista, ilmainen Familysearch tarjoaa valtavan tietomäärän ja nopean hakuaparaatin sukututkimukseen. Itse olen käyttänyt sitä Amerikkaan menneiden vaiheiden seurantaan ja nimihakuun suomalaisista rippikirjoista. Ja jos ihmettelet, miten palvelu on tietonsa saanut, niin selitys on se, että Utahin sukututkimusseura on mikrofilmannut jo 1950-luvulla Suomen kirkonkirjat silloiselle Valtionarkistolle ja se jatkaa edelleen tätä kontrahtia digitoimalla Kansallisarkiston materiaalia.

Näin pääset käyttämään Familysearchin tietoja. Esimerkkinä Kymen perukirjat: (Linkit toimivat suoraan)

1. Kirjaudu    

2. Etusivulta valitse  Hae -> Hakemisto

3. FamilySearchin hakemisto-sivulla kirjoita hakulomakkeen PAIKKA -kohtaan vaikka ”Vehkalahti”

4. Systeemi tarjoaa ”Finland, Kymi, Vehkalahti”. Hyväksy se ja näppää HAE.

5. Tuloksesta näpäytä rivi ”Finland, Kymi, Vehkalahti – Court records ( 4 )

6. Tuloksesta näpäytä rivit ”Tuomiokirjat, 1744-1809

7. Tuloksesta ” Tuomiokirjat, 1744-1809″, lihavoitu otsikko – mene sivuhissillä alas asti. Siellä ovat perukirjat muiden tuomiokirjojen mukana.

Digikuvien selaukseen mennään kameran symbolista. Jos kuvakkeen päällä on avain, se tarkoittaa ettei ole kirjautunut tai kuvat ovat muusta syystä pois käytöstä. Numerot eivät vastaa Kansallisarkiston mikrofilminumerointia.

Palveluun voi rekisteröityä täysin ilmaiseksi. Toimii suomeksi. Ei nalkuta. Perukirjat aineistoryhmänä on englanniksi Probate records mutta voivat löytyä myös kohdasta court recods. Vanhat perukirjat voivat olla kattavuudeltaan hyvinkin puutteellisia.