Suomen Sukututkimusseuran Isotammi-projekti hakee Kymenlaaksosta sukututkijaa tukihenkilöksi hankkeeseensa, jossa kerätään seurakuntien paikannimiä tietokantaan. Seurakuntia on saatu kokoon jo kolmattakymmentä, mukana mm. Vehkalahti. Idea on, että sukututkijat voivat jatkossa ladata paikkatietoja omaan Grampsiinsa ja sulauttaa omat paikkahavaintonsa niihin. Tai tehdä suoria kyselyitä suoran Isotammeen. Kannoissa on valmiina paikkahierarkiat ja url-viitteet jokaiseen rippikirja-sivuun, jossa paikka löytyy. Kannat kootaan Gramps-kantoina.

Tukihenkilön tehtävänä olisi auttaa tietojen kerääjää selvittämään paikallisia talon, torpan tms. kiemuroita, jos rippikirjatieto on epäselvä ulkopuoliselle sukututkijalle. Siis joitakin ongelmakohtia, joita tallennuksessa tulee esiin. Tämä tapahtuu niin, että tallentaja lähettää muutaman viikon välein sen hetken Gramps-kantansa kysymysten kera
tukihenkilölle ja kopion Pekka Vallalle, joka avaa nettitapaamisen kolmikolle sovittuna ajankohtana. Tapaamisessa voidaan läpikäydä asioita vapaasti keskustellen. Tukihenkilön pitäisi käyttää Grampsia siinä laajuudessa, että osaa ladata kerääjän kannan Grampsiin ja katsella siinä Paikkoja.

Vastaavaa tukihenkilömallia toteutetaan parhaillaan hyvällä menestyksellä mm. Tammelan Bucht-sukuseuran kanssa.

Seuraavassa otos Patrick Rosenqvistin keräämästä paikka-aineistosta Grampsin Paikat-kohdasta:

Rosenqvist on käyttänyt lähteenään vanhaa ja uudempaa rippikirjaa, jotta kattavuus olisi mahdollisimman hyvä ja selvää on että erilaiset organisaatiomuutokset aiheuttavat päänvaivaa. Näihin asioihin Grampsissa on välineet, mutta lähteistä ilmenemättömät seikat on hyvä tuoda tallentajan tietoon. Koordinaattien lisäksi paikkoihin voidaan liittää tekstinä lisätietoja, internet-linkkejä ja vaikka kuvia.

Rippikirjat eivät ole ainoa alueellinen paikkatietolähde vaikka onkin sukututkijoille ylivoimaisesti tutuin. Isotammen Pekka Valta haastaakin kaikki ilmiantamaan muita sukututkimukseen soveltuvia paikannimiluetteloita Kymenlaaksosta.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä ja ehdota, missä järjestyksessä Kymenlaakson seurakuntia käytäisiin läpi. Valkeala on kuulemma jo aloitettu: pekka.valta ät kolumbus.fi