Avainsanat

Syksyn tullessa sukututkimusseura siirtyy yhä enemmän myös geneettiseen sukututkimukseen. Aivan aluksi olisi hyvä tietää, kuinka moni jäsenistä on tehnyt jonkin dna-testin tai kuinka moni ei ole, mutta olisi kiinnostunut siitä.

Itse olen ollut koukussa tähän asiaan nyt kolme vuotta. Testeistä olen tehnyt kaikki FamilyTreeDNA:n testit, joista täydellisimmän isälinjatestin tulokset saapuivat syyskuun alussa. Selostin viime joulukuun blogissa sen hetkisen tilanteen ja asiaa hieman eri lailla, joten kannattanee silmäillä myös se.

Kaikki alkoi etäserkkutestistä joka on tähän mennessä tuottanut 10300 osumaa. Näistä olen saanut yhdistetyksi parikymmentä esipolvieni puuhun, jonka siirsin Gedcomina Grampsista. Yhdistetyt ovat pikkuserkkuja ja kolmansia serkkuja, joita en ole tätä ennen tuntenut. Hyvin useat olisivat myös yhdistettävissä, mutta en ole nähnyt siinä mieltä, koska ovat jo 5-10 sukupolven päässä ja olen pyrkinyt pitämään tallentamaani puuta tuuheampana latvasta, sillä siinäkin oli lähtökohtaisesti suuria aukkoja. FTDNA:n arvioimat viidennet serkut ovat suurelta osin ruotsalaisia tai amerikkalaisia – siis siirtolaisten jälkeläisiä. Perimäni on 100 prosenttisesti suomalainen.

Äitilinjan haploryhmä U5a1b2 on Suomen toiseksi yleisin ja samalla geneettisellä tasolla on satakunta osumaa, joista ei saa mitään muuta selkeää linjaa kuin sen, että osumat keskittyvät Keski-Suomeen. Tästä testistä oli varsin vähän välitöntä hyötyä.

Isälinjan haploryhmäksi tuli lopulta I-BY3476. Se on ”Iivarien”, Itämeren asukkaiden pääteryhmä, jonka neljä osumaa keskittyvät Hiitolan-Kurkijoen tienoille. Vanhimmat tunnetut esi-isät ovat nimeltään Kurri, Kekki, Tella ja Mylly/ö/s noin vuodelta 1690. Tuloksia ja uusia testeja tulee koko ajan lisää. Seuraava etappi on käyttää testitulokset YFull-nimisessä analysointipalvelussa. Lopputuloksena yleisellä tasolla voisi odottaa maamme 1000-luvun asutushistorian ja keskiajan asutushistorian kuvan täydentymistä isä- ja äitilinjojen tulosten lisääntyessä.

Seuran Facebook-sivuille on nyt lisätty kysely jäsenten tekemistä dna-testeistä ja jos vastauksia kertyy riittävästi, kyselyä voidaan vielä tarkentaa siten että vastauksista voidaan saada joitain jakaumia. Niitä voidaan sitten verrata koko maahan. Kyselyyn voi vastata myös sähköpostitse minulle tai tämän blogin palautesivulta. https://tietamista.wordpress.com/jasenpalaute/. Facebook-ryhmään jäsen pääsee pyytämällä vastaavasti samoilla osoitteilla.

Lisätietoja SuomiDNA:n Facebook-ryhmästä: https://www.facebook.com/groups/FinlandDNA/
FamilyTreeDNA: https://www.familytreedna.com/groups/finland/about/background
MyHeritage: https://www.myheritage.fi/
Kriittinen näkemys dna-tutkimuksesta Humogenin sivuilla: http://www.humogen.net/