Sukututkija tarvitsee paikan, johon tallentaa tietonsa. Nykyjään siis ainakin tietokoneen – oman tai pilvessä olevan. Sukuhistoriikin voi vielä tallentaa pelkällä tekstinkäsittelyllä, mutta omien esipolvien tiedot vaativat jo oikean sovelluksen.

Käytän itse Gramps-ohjelmaa, pitkän linjan sukututkijat käyttävät yleensä alussa omaksumaansa ohjelmaa, kuten SukuJutut, Suku-2004, Legacy Family Tree tai jopa legendaarista PAF-ohjelmaa, jonka kehitys päättyi jo vuonna 2003. Ne kaikki täyttävät käyttäjiensa tarpeet edelleen hyvin. Seuraavassa esitän listan kokeilemistani suomenkielisistä ja ilmaisista, jatkuvasti kehitettävistä sukututkimusohjelmista ja sukupuupalveluista. Tarkoitukseni oli myös tarkastella käytön helppoutta aloittelijan kannalta.

Aluksi vein Grampsista 1160 hengen sukupuun GEDCOM-tiedostoksi. Sitten latasin verkosta alla mainitun ohjelman, avasin sen ja toin oman sukupuuni ohjelmaan.

Paikalliset ohjelmat

SukuSampo2 on Lahden Sukututkijoiden sivuilta löytyvä kotimainen ohjelma. Ahnenblatt on saksalainen ohjelma, jolla on myös suomenkielinen käyttöliittymä mutta ohjeet vain saksaksi. Käyttö sujuu kuitenkin helpon tuntuisesti ilmankin. Ahnenblatt etsii haluttaessa henkilötietoja myös MyHeritagesta.

Ahnenblatt

Brother’s Keeper  on amerikkalainen maksullinen ohjelma, jolla on suomenkielinen käyttöliittymä ja ilmaisversio, joka sisältää perustoiminnot ilman koko- tai aikarajoituksia. Käyttämälläni Grampsilla on suomalaiset ohjeet ja täydellisemmät kotisivut. Suomen suosituin sukututkimusohjelma SukuJutut on maksullinen (125 e), mutta esittelyversio, johon voi tallentaa 100 henkeä, on ilmainen.

MyHeritagen paikallinen ohjelma on nimeltään Family Tree Builder. Se on ilmainen mutta aktivoimiseen tarvitaan kirjautuminen online-sukupuupalveluun. Ohjelma toimii myös synkronoidusti paikallisen ja online-palvelun sekä älypuhelinsovelluksen kanssa. Synkronoinnin voi myös katkaista, jos maksullisten tietojen tyrkyttäminen harmittaa.Vein Gedcomin synkronointi katkaistuna ja varmuuden vuoksi ilman nettiyhteyttä. Poistin tiedot heti testin jälkeen.

Ohjelmien lataus, avaus ja sukupuutietojen siirto toimivat pääasiallisesti hyvin. Vain SukuSampo nikotteli siinä, ettei hyväksynyt Gedcomissa henkilötunnusta nolla vaan halusi aloittaa numerolla 1. SukuJuttujen esittelyversioon saattoi tuoda vain alle 101 henkeä ilman siirron pilaantumista.

Siirron moitteettomuus ja ohjelman toiminnan juoneen pääseminen olivat parhaimmat  Family Tree Builderilla, Ahnenblattilla ja Brother’s Keeperillä.

Sukupuupalvelut verkossa

Amerikkalaisen vertailun mukaan sukupuupalvelujen ykkönen on Ancestry – maailman suurin sukututkimustietojen ja -palveluiden tarjoaja, joka on myös kallein. Kakkosena listalla on israelilainen MyHeritage ja viitosena sen tytäryhtiö Geni. Seitsemäntenä on ranskalainen Geneanet. Ancestrya lukuunottamatta näillä on maksullinen ”parempi” palvelu ja ilmainen peruspalvelu. Palveluiden keskimääräinen kuukausimaksu on n. 10 dollaria kuussa.

En kokeillut Gedcomin vientiä näihin palveluihin, koska tietoni sisälsivät tietosuojalain alaisia tietoja.

MyHeritagen ilmaisuus loppuu, kun netissä oleva sukupuu ylittää 250 henkeä. Seuraava maksullisuusraja on 2500 henkeä. Sukupuun kasvattamista helpottavat ehdotukset sukulaisosumista, jotka vaativat kalliimman tilauksen. Näitä ei tietenkään tarvitse hyväksyä, jos haluaa itse tutkia nämä sukulaisuudet. MyHeritagessa kaikkien asiakkaiden sukupuut ovat erillisiä päin vastoin kuin Genissä, jossa kootaan koko maailman sukupuuta.

MyHe

Genin ilmainen Basic-versio on innostanut erityisesti suomalaiset rakentamaan yhteistä puuta mahdollisimman yhtenäisten ohjeiden mukaisesti. Työtä ohjaavat kuraattorit, jotka ilmoittivat hiljattain, että myös vakavasti otettavat sukututkijat voisivat siirtää jatkossa Gedcom-tietoja Geniin, jossa kuraattorit voisivat vertailla ja sulauttaa niitä. Tähän asti Geniin ei ole saanut viedä tietoja joukkosiirtona. Ulos niitä kyllä saa omista tiedoistaan. MyHeritagella on kuitenkin oikeus käyttää kaikkia sisään syötettyjä tietoja omissa liiketoimissaan eli myydä näitä tietoja.

Geneanet on painottuneesti ranskalainen palvelu ja sillä on suomenkielinen käyttöliittymä. Ilmaisversio sisältää perustoiminnot ja premium-tilaus sisältää lisäominaisuuksia. Palvelussa asiakkaiden sukupuut ovat yksityisia ja ilmoituksensa mukaan se ei myy asiakkaidensa tietoja.

FamilySearch on mormonikirkon ylläpitämä sukupuupalvelu, jonka käyttöliittymä toimii englanniksi, mutta se on täysin ilmainen. Siihen ei tarvitse rakentaa sukupuutakaan vaan rekisteröitynyt asiakas voi tehdä hakuja sen tietokannoista, jotka ovat lähes yhtä suuret kuin MyHeritagella. Amerikkalaisesssa vertailussa palvelu sai arviokseen ”paras hinta-laatusuhde”.

Verkon sukupuupalvelut ovat aloittelijalle helpoin tapa aloittaa sukututkimusharrastus ja niillä on some-sovelluksina kolminkertainen koukutusteho: 1. Sukututkimuksen koukutus, 2. Facebookin käyttäjäryhmillä ryyditetty some, 3. DNA-testien seuranta ja viestintä. Palvelut ruokkivat myös käsitystä, että kaukaisillakin sukulaisuuksilla on merkitystä ja lukumäärä on tärkeää. Omat sukutiedot on kuitenkin varminta pitää omassa koneessa. Se on tiedon hallintaa.

Lopuksi tietovisa. Kuka on Eurovision laulukilpailujen pääsponsori vuonna 2019? No MyHeritage tietenkin.