Kymenlaaksolaiseen sukututkimukseen kohdistuu nyt valtakunnallista painoarvoa, kun Suomi-tietokantaprojekti on panostanut alueen sukututkijoiden tietojen yhtenäistämiseen. Tammikuussa projektin vetäjä Pekka Valta kävi seuramme tilaisuudessa kertomassa projektin tavoitteista ja välineistä, joilla päästään maaliin. Keväällä Anja Hyvösen mittava sukupuu kävi projektin myllytyksessä ja nyt alueen sukututkijoille on asetettu käyttöön referenssitiedot sukututkimuksessa käytettävistä kaakonkulman paikoista ja lähteistä. Tiedot ovat seurakuntakohtaisina ja verkosta imuroitavina  tiedostoina, jotka tuodaan Gramps-sukututkimusohjelmaan.

Grampsin käytöstä kertova ohjesivusto on myös syntynyt kevään mittaan. Se löytyy osoitteesta https://grampsohjeet.wordpress.com/ Ohjeet täydentyvät jatkuvasti.

Käytettävissä ovat 24.4.2018 seuraavat referenssiseurakunnat:

Omalle koneelle ladatut tiedostot tuodaan Gramps-sukupuuhun Sukupuut/Tuonti -kohdassa. Tuonnin jälkeen mahdolliset tuplat, kahdesti esiintyvät paikat pitää sulauttaa yhdeksi Grampsin sulauta-toiminnolla Sulauta. Referenssipaikat erottuvat muista punaisena tekstinä. Huom. Pyhtään paikat ovat mustalla tekstillä.

Tuplia voi löytää ja tuplat sulauttaa helposti lajittelemalla paikkojen lista aakkosiin ja sulauttamalla tuplatapaukset aina niin, että jäljelle jää ”punainen” eli referenssipaikka. Kaikki linkit säilyvät. Sulautus tapahtuu Näytä/Paikat -näytöllä – ei Paikkojen puu-näytöllä. Mikäli referenssipaikka ei ole punainen, valitse jääväksi se, jossa on enemmän tietoa.

Lähteissä voi kokeilla samaa menettelyä, mutta tuplapari ei välttämättä ole ihan peräkkäin eri kirjoitusasuista johtuen. Silloin sulautettavaksi ensimmäinen hiiren vasemmalla klikkaamalla ja toiseen tarvitaan lisäksi CTRL painike mukaan.

Paikoissa on sama idea. Vaikka ”Heikkilä” löytyy, on varmistettava, että se on oikeaa taloa/kylää tms. Kun käyttökokemusta kertyy, referenssipaikkojen ja -lähteiden kontrolli ja hyödyntäminen on nopeaa ja vaivatonta. Käyttäjät ja kokeilleet voivat kertoa kokemuksistaan tätä juttua kommentoimalla.

Referenssipaikat

Kuvakaappaus vanhoista ja uusista paikoista. Huomaa referenssitietojen syvempi hierarkia ja  tarkemmat tiedot (yleensä).