Seppo Sippu esitteli uuden kirjansa keskeiset teemat Kymenlaakson Sukututkimusseuran huhtikuun jäsentapaamisessa 10.4. 2018. Otsikolla Pistoolisepän ja kattilaseppien suku
Sippolan Liikkalasta: Seppälä, Ahola, Seppä, Liceen, Licin, Licenius, Niemi Sippu esitteli mainion täyteläisesti suvun ja sen haarojen vaiheita Sippolan ympäristössä, varsinkin erilaisten oikeudenkäyntiasiakirjojen avulla.

Kirja ei ole vielä aivan valmis, mutta nopeimmat voivat ladata itselleen 59-sivuisen esitelmän netistä vielä vähän aikaa osoitteesta http://sippu630.mbnet.fi/seppien_suku.pdf. Sipun muut sukututkimusaiheiset julkaisut löytyvät myös täältä.

Kevään muita omasta mielestäni suuria tapahtumia oli muinais-dna, joka saatiin analysoiduksi Isonkyrön Leväluhdan lähteen luurankojen hampaista. Tulokset vahvistavat sen tiedon, että saamelaisten esi-isät asuttivat Suomea 600-800 -luvuilla, jonne luurangot on ajoitettu.  On myös arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Tämä on puolestaan kielitieteilijäin arvio. Kieli kun ei riipu geeneistä. Leväluhdasta lisää https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000005614234.html.

Omia isälinjojani selvitellessä törmäsin taas kerran Pähkinäsaaren rauhan rajaan. Esi-isälinjan geneettisesti vanhemmat esiintymät ryvästyivät Vaasan tienoville joka on mainitun rajalinjan eteläpuolella, nuoremmat ryvästyivät rajalinjan itäpuolelle Kuopion tienoille ja siitä etelään Laatokan luoteisosiin: selvä savolaisten koukkausliike veroja pakoon rajan taa ja siitä sitten taas eräretkille Oulun suuntaan ja Oulujärven taakse.

Luulin että Kyösti Julku ja Heikki Kirkinen olivat sanoneet rajalinjan kulusta 1323  jo lopullisen tuomion, mutta istu ja pala:  Sulevi Juhola on v. 2011 julkaissut netissä oman tarkennuksensa asiaan erityisesti rajan loppupään osalta. Pähkinäsaaren rauhan raja arkeologian ja raja-alueelle jääneen paikannimistön valossa.  Juhola on Kalajoella asuva eläkkeellä oleva entinen valtion virkamies, jonka teknillisenä koulutuksena on rakennusmestarin tutkinto ja joka on työssään hoitanut Tielaitoksen tutkimus- ja suunnittelutyömaan päällikön tehtäviä.