Avainsanat

, ,

Vehkalahden sukututkijat ovat saaneet vankat eväät sukututkimustietojensa tallentamiseen ja esittämiseen. Kymäläisillä on mahdollisuus saada tietonsa ensimmäisinä kansalliseen Suomi-sukutietokantaan pienen viilauksen jälkeen, esitti Suomen Sukututkimusseuran asiantuntija Pekka Valta Kotkan kirjastossa pidetyssä luennossaan. Paikalla oli lähes 50 alan harrastajaa ja kiinnostunutta.

Pekka Valta

Pekka Valta esittelee Sibeliuksen sukupuuta

Suomi-sukututkimustietokanta sijaitsee nykyajan mukaan pilvessä ja tiedot sinne kulkevat Gramps-sukututkimusohjelman kautta. Gramps joka suomeksi tarkoittaa isoisää, on tietokoneohjelma, joka mahdollistaa ihmisten elinkaaren kaikkien mahdollisten tapahtumien ja sosiaalisten suhteiden kirjaamisen siten, että kokonaisuudesta voi parhaimmillaan muodostua elämäkerta. Ns. sukukirja on tällöin helpompi tuottaa. Grampsin kautta editoitu sukutieto muodostaa verkossa yhtenäisen ja kotimaisen lähteen, joka ei ole altis kaupallisen ulkomaisen tahon mielenliikkeille.

Tutkijalle itselleenkin ohjelma helpottaa edessä olevaa työtä, jos malttaa paneutua sen kaikkiin mahdollisuuksiin. Uusiin haasteisiin voi heittäytyä vaikkapa perinteisestä esipolvikaaviosta, josta tuijottaa toistaiseksi tuntemattoman esiäidin vaaleanpunainen, mutta tyhjä laatikko. Eikun hommiin klikkaamalla laatikkoa ja avaamalla nettilähteet, josta saa tiedot.

Avainasemassa on paikkatiedon ja lähteiden systemaattinen kirjaaminen sekä erilaiset sosiaaliset roolit. Vehkalahtea varten Valta oli käynyt läpi Vehkalahden kirkonkirjat ja haravoinut niistä kylät, tilat ja torpat sekä kirkonkirjat noin 1870-luvulta. Nämä paikkatiedot ovat alueen sukututkijoiden käytettävissä ja ne voi imuroida osoitteesta https://www.dropbox.com/s/urlp5p7wxepjevp/VehkalahtiSourPlac.gramps?dl=0 . Samanlaisia alueellisia tietopaketteja on tulossa lisää.
Dropboxiin liittyvät asiat voi klikata ruksista pois, jolloin paljastuu kohta Download. Napauta sitä jolloin Vehkalahden tiedot tallentuvat koneellesi.
Grampsissa valitse ”Sukupuut -> tuonti -> Jatka tuontia”. Älä pelästy varoitusta muokkaushistoriasta, jos olet juuri avannut Grampsin. Valitse koneesi latauskansiosta tiedosto, jossa tunnisteena on Gramps.

Uudet paikka- ja lähdetiedot on merkitty punaisella värillä. Jo olemassaolevia paikkoja ja lähteitä voi yhdistää uusiin sulautus-toiminnolla, jota kuvaa vihreä toimintonappi Sulauta

Lähde- ja paikkatietojen kirjausohjeet on esitetty seuraavassa dokumentissa, joka myöskin löytyy Dropboxista. https://www.dropbox.com/s/y7mbl0szoiezc0t/Laatuohjeita%20sukututkijoille%20112017.docx?dl=0 . Jos tutkijan tiedot on systemaattisesti, joskin esitetyn tavan vastaisesti tallennettu, Valta ja kumppanit voivat tarjota apua tietojen ohjelmalliseen muuttamiseen.

Grampsin paikallisena tukihenkilönä   toimii Kari Myllys (etunimi.sukunimi at kymp.net).  Ohjelmasta kiinnostuneet voivat imuroida ohjelman netistä ja siirtää sinne tietonsa vanhasta sukututkimusohjelmastaan Gedcom-siirtomuodossa. Grampsin viimeinen virallinen Windowsin 64 bitin versio   on tässä.  Kysy lisää.