Avainsanat

Vuonna 2013 kirjoitin, että en ole vielä hurahtanut sukutukimukseen kuten useat ikätovereistani. Nyt olen. Se alkoi jo pari vuotta sitten. Eikä hellitä ja on kivaa.

Tiedot tallennan Gramps-sukututkimusohjelmaan, joka toimii kaikilla PC-alustoilla, on avoin, ilmainen ja myös suomennettu. Ohjelma soveltuu kaiken tasoisille tutkijoille ja se on myös valittu joustavuutensa takia Suomen Sukututkimusseuran Suomi-tietokannan perusvälineeksi, jolla eri tutkijoiden sukupuut saadaan yhdistettyä luotettavasti.

Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, jonka perusteella Grampsiin päädyttiin on paikkatiedon systemaattisuus. Aloin itse tallentaa talon ja kylän nimen tapahtumatiedon kuvaukseen enkä paikkakuntaan, mikä oli täysin väärin. Tapahtumatieto on esimerkiksi syntymä.

Jos sukututkimus itsessään antaa haasteita, niin myös Grampsin koko potentiaali aukeaa käytön, kokeilun ja usein myös sattuman kautta. Sen käännös ja ohjeistus ei ole täydellinen, mutta perusasiat hoituvat näppärästi. Windows-version voi ladata täältä. Perusasennus on englanniksi, joten on muistettava asennuksen yhteydessä valita suomen kielipaketti mukaan. (Ruksaa harmaat ruksit aktiiviksi). Suomalaisille kehittäjille ja muille kiinnostuneille on perustettu Gramps Finland -keskusteluryhmä ja osa käyttäjistä keskustelee Facebookin ryhmässä Yhteiset juuret.

Avustan itse ohjelman asennusta ja käyttöä Kymenlaakson sukututkimusseuran jäsenille. Liity mukaan!