Avainsanat

, ,

Tuttavani sai pitkäperjantain aamuna sähköpostiviestin Mathildelta. Liitteenä oli mp4-päätteinen videotiedosto. Mathilde oli tuttu ja liitetiedosto odotettu. Jotain outoa kuitenkin ilmeni: Sähköposti ilmoitti että liitetiedoston koko oli liian suuri, 21 megatavua. Tiedosto kuitenkin tallentui ja sen koko oli reilut 15 megatavua.
Saman päivän iltana tuttavan virustorjunta AVG ilmoitti havainneensa pahiksen nimeltään Flashplayerinstaller ja sanoi torjuneensa sen. Tässä rytäkässä kone meni kuitenkin sillä lailla lukkoon, että näppäimistö ja hiiri eivät tehneet mitään. Uudelleen käynnistys ei auttanut mitään. Kone ei totellut käyttäjää.

Suunnitelmana oli aluksi käyttää AVG:n pelastustyökalua – muistitikulle tallennettua Linuxia, jolla kone käynnistettäisiin ja AVG korjattaisiin. Sitä  ei kuitenkaan käytetty kun jumittava AVG saatiin poistetuksi muilla konsteilla ja korvattiin toistaiseksi Windowsin omalla Defenderillä. Monen tarkistuksen jälkeen konetta ruvettiin tutkimaan tarkemmin. Ilmeni että hälytystapahtuman päivänä koneeseen oli asentunut lukuisia tuntemattomia peliohjelmia,  jotka poistettiin. Flash itsekin sai lähteä koneesta.

Oliko tapahtumien syynä Mathilden liitetiedosto vai se että tuttava oli jossain vaiheessa AVG:ta käyttäessään epähuomiossa klikannut itselleen maksullisen kokeiluversion. Huomattuaan  virheen ja ryhtyessään asentamaan AVG:ta pois, se tarjoutuikin asentamaan tilalle ilmaisen version. Tarjous hyväksyttiin, mutta menikö lopputulos odotetusti vai syntyikö jonkinlainen turva-aukko, jota kukaan ei odottanut?

Mathilden liitetiedosto ei sisältänyt asiatonta sisältöä, sillä sähköpostin liitetiedostoja ei siirretä sellaisenaan vaan ne koodataan, jolloin siirrossa tiedostokoko kasvaa n. 1,4 -kertaiseksi. Suuria  tiedostoja ei kannata siirtää sähköpostilla vaan kannattaa käyttää pilvipalveluita, kun haluaa esim. videoita toisen katsottavaksi. Mathilden videokin löytyi netistä useasta paikasta, joten pelkkä nettilinkki olisi riittänyt. Tallennetusta videosta ei löytynyt mitään hämärää.

AVG Antivirus Free 2016 on tuoreessa Kuluttaja-lehden testissä paras ilmaisista virustorjuntaohjelmista ja sen haittaohjelmien tunnistusprosentti on 95 % ja samaa luokkaa parhaiden maksullisten ohjelmien kanssa. Windows Defenderin prosenttiluku oli 86 %. Netin keskustelupalstojen mukaan AVG on kärsinyt vuosien varrella erilaisista koneen hyytymiseen johtaneista vioista, mutta allekirjoittaneella sellaisia ei ole esiintynyt usean vuoden käytön aikana. Pääsiäisen mysteeri jäi loppujen lopuksi ratkaisematta.