Avainsanat

,

Netin keskustelupalstoilla on aika yleinen näkemys, että Windowsin kymppiversio on vihoviimeinen tuomion temppeli, joka karkoittaa käyttäjiä toisten käyttöjärjestelmien ja uudentyyppisten laitteiden pariin. Jos uskoisin vain näitä kertomuksia, en minäkään uskaltaisi päivittää hyvin toimivaa konetta.

Eikä toistaiseksi ole välitöntä tarvettakaan ellei koneessa puhise vielä luotettava Windows XP. Sen kaikkinainen tuki on loppunut jo vuoden 2014 keväällä eikä tietoturvapäivityksiä enää tule. Vista saa tietoturvaa vielä huhtikuuhun 2017, Windows 7 tammikuuhun 2020 ja Windows 8 tammikuuhun 2023.

Kehitys kuitenkin kehittyy ja itse olen päivittänyt omia ja lähipiirin koneita menestyksekkäästi 8 kappaletta joissa on pyörinyt win 7 tai win 8.1. Pienin vehje oli 7 tuuman tabletti, jossa oli 1 GB työmuistia ja 32 GB tallennustilaa.

Kympin asennus tapahtuu joko Windows Updaten ehdottamana ja suorittamana online tai sitten imuroimalla ensin Windowsin sivulta https://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10 asennusohjelma nimeltään MediaCreationTool.exe ja suorittamalla sitten tämä ohjelma paikallisesti koneella valitsemalla ohjelmasta vaihtoehto asenna.

Windows Updaten käyttö on helpointa, mutta minullakaan se ei kaikissa koneissa  toiminut syystä tai toisesta ja jos se ei onnistunut suosiolla, niin tuo asennustiedosto toimi kuitenkin luotettavasti. Asennustiedostosta on eri versioita erilaisille suorittimille ja esimerkiksi pikku tabletille piti valita 32-bittinen versio. Tavallisin tapaus nykykoneilla on kuitenkin 64-bittinen versio. Olipa asennustapa kumpi tahansa, niin vanhan version on hyvä olla päivitetty Windows Updatella tuoreimpaan tilanteeseen ennen uuden asennusta.

Vaikka päivitys sujuu menestyksekkäästi, se vaatii kuitenkin paljon aikaa ja päivittyvän koneen ääreen pitää palata aika ajoin tarkistamaan tilannetta. Windowsin ilmoitukset ilmestyvät epäsäännöllisin väliajoin ja välillä ei näytä tapahtuvan mitään. Kovalevyn vilke kyllä kertoo että jotain on menossa. Etenemisprosenttia näytetään eri vaiheissa ja erityisesti viimeisessä loppuprosentit hurahtavat uskomattomalla vauhdilla. Ja sitten se on valmis.

Asentamisen 4 vaihtoehdosta kertoo askel askeleelta blogi http://tamapaiva.blogspot.fi/2015/07/nain-paivitat-tietokoneellesi-windows.html ja Neptunet.net http://neptunet.net/tag/windows-asennus/.

Kun kymppi on asennettu, seuraavassa vaiheessa on syytä ruksata kaikki yksityisyyttä vähentävät oletusasetukset pois päältä. Ei siis pidä valita pika-asetuksia, jota ensiksi tarjotaan. Myöskään Microsoft-tiliä ei tarvita, jos sellaista ei vielä ole, vaan koneelle voi määrittää paikallisen käyttäjätilin kuten ennenkin vaikkakin sen löytäminen on tehty hieman vaikeaksi.

Kaksi pientä ongelmaa esiintyi ja uskon että tämänkaltaiset ovat syynä suureen osaa kritiikistä. Eräässä läppärissä  sormenjäljen lukulaite ei toiminut päivityksen jälkeen. Ajurin päivityksen jälkeen ei enää tarvinnut kirjautua salasanalla sisään. Kotikoneellani USB-tulostin ei enää hörähtänyt käyntiin kuten ennen seiskan aikana vaan vaati on-off -keinon käyttöä ja tulostusjonon tutkimista.  Syynä näytti olevan ruksi kohdassa käytä tulostinta offline-tilassa. Tässäkin tapauksessa ajurin päivitys auttoi.

Jos ajurien päivitys kuulostaa hakkerismilta, niin tässä lyhyt johdatus: Resurssienhallinnassa klikkaa Oma tietokone (7) tai Tämä tietokone (10) hiiren oikealla ja avautuvasta pikkuikkunasta kilven vierestä Hallitse hiiren vasemmalla. Nyt avautuu ikkuna jonka nimi on Tietokoneen hallinta. Klikkaa siitä Laitehallinta hiiren vasemmalla. Kaksoisklikkaa haluttua laitetta, esim. Tulostimet, jolloin koneessa olevat tulostimet tulevat esiin. Klikkaa tulostinta hiiren oikealla, jolloin avautuu pikkuikkuna, jossa ylimpänä on kohta Päivitä ohjainohjelmisto. Klikkaa sitä hiiren vasemmalla. Kokeile seuraavassa näytössä olevat molemmat vaihtoehdot ylhäältä alas.

hallinta

Tietokoneen hallinta. Napsauta kuvaa isommaksi.

Oman tulostimeni oikea ajuri oli kuin olikin jo koneessa ja sen ”käsin” viimeistely tuotti oikean tuloksen, joka näkyi kaksoisklikkaamalla tulostinta hiiren vasemmalla. Tulostimen Ominaisuudet – Tapahtumat -ikkunan alin rivi kertoi että ajuri oli juuri asennettu ja se oli eri niminen kuin kympin asennuksessa käytetty vanhempi versio.