Älypuhelinten sovelluskaupoissa ei  näe konkreettisesti, minkälainen tiedosto koneelle pukkaa; sovellus vain latautuu ja solahtaa jonnekin älylaitteen syöveriin. Jos ei hanki tai käytä erillistä tiedostosovellusta, ei ehkä edes tiedä, mitä tiedostoja laitteessa on. Siellä näyttää olevan vain sovelluksia, kuvia, videoita ja musiikkia. Käyttäjää on varjeltu jo kauan liialliselta tekniikalta ja vaikeudelta, kun Windowsin oletusasetuksissa pantiin tiedostojen tunnisteet piiloon ja tiedostot, joihin käyttäjällä ei ollut asiaa, piilotettiin. Tiedostotunnisteiden poistaminen vaikutti sittemmin siihen, että sähköpostin liitetiedostoina lähetettyjä haitakeohjelmia ei erotettu vaarattomista tiedostoista eikä esimerkiksi tiedetty, että kaksi tiedostotunnistetta on vaaran paikka. Liitetiedosto Laiva merellä.jpg.exe on jotain asioita tekevä ohjelma ja todennäköisesti haitake, kun taas Laiva merellä.jpg on valokuva laivasta.

Jos Windows-koneen tiedostotunnisteet on merkattu päälläoleviksi, näkee heti, että ohjelmatiedostot eli sovellukset omaavat tunnisteen exe ja sisältötiedostoilla on jokin muu tunniste. Tunnisteita on monta eri tyyppisille ohjelmille ja sisällöille ja niitä on lueteltu tässä Wikipedian artikkelissa. Ohje tiedostotunnisteiden näyttämiseen Windowsissa on tässä.

Tunnisteet määräävät Windowsissa sen, millä sovelluksella tiedoston sisältöä käytetään ja oletussovelluksen voi itse vaihtaa pysyvästi tai kertaluonteisesti hiiren oikealla napilla: Avaa sovelluksella…  Käyttäjän ei tarvitse tunnisteita keksiä tietoja tallentaessaan, sillä sovellus tarjoaa käytettävissä olevat vaihtoehdot. Riittää että keksii sisällölleen sopivan nimen ja laittaa sen oikeaan kansioon.

Kansiot ovat tiedostojen säilytys- ja järjestelypaikkoja ja niitä voi olla sisäkkäin ja vierekkäin tarvittava määrä. Niitäkin käyttäjä voi itse luoda tarpeensa mukaan. Käyttäjää avustaakseen (ja sovelluskauppojen tarpeeseen) kaikki käyttöjärjestelmät ovat nykyään sopineet, että laitteissa pitää olla ”Kirjastot” kuville, videoille ja musiikille.

Windows-ohjelmia ilman sovelluskauppaa

Läppäri ei tarvitse Windowsin sovelluskauppaa, eikä mihinkään tarvitse rekisteröityä. Netistä löytyy paljon ilmaisia ohjelmia mutta kannattaa  pysyä luotettavilla sivustoilla. Keskeisin kotimainen paikka ladata koneelleen ohjelmia on Download.fi. Se listaa etusivullaan suosituimmat ohjelmat ja lisää löytyy sanahaulla.

Yleisimmät ohjelmat ovat suomenkielisinä versioina. Windowsin Defender-virustorjuntaa voi tehostaa esimerkiksi Avastin tai AVG:n ilmaisversiolla – mutta vain yksi asennettuna kerrallaan!. Tietokoneen siivousta voi harjoittaa CCleanerilla ja Microsoftin Office -paketin sijaan voi käyttää Libre Office -pakettia joka ajaa saman asian. Libre Officea ladataan ilmeisesti enemmän suoraan sen omilta sivuilta, koska se ei sijoitu Download.fi:n ladatuimpien joukkoon. Se löytyy kyllä sanahalla palvelusta.

Libre Officen tapauksessa enemmän tietoa ohjelmasta saa ohjelman omalta kotisivulta suomeksi ja siellä suositellaan ladattavaksi ensi sijaisesti vähän vanhempi versio, kuin Download.fi:stä. Ohjelmatiedoston latauspaikan osoite on kotimainen yliopistoverkko funet.fi, joka jakelee luotettavat ilmaisohjelmat Suomessa. Kaikki selaimella ladatut tiedostot päätyvät kansioon Ladatut tiedostot, josta ne voi asentaa.

Lataa

Kun käyttäjä napsauttaa Tallenna tiedosto, lataus alkaa.

Asennus ei onnistu, ellei käyttäjällä ole ylläpitäjän oikeuksia. Jos oikeudet ovat kunnossa, sovellus asentuu ja luo työpöydälle kuvakkeen josta sen voi avata. Se luo myös linkit tiedostotunnisteisiin, jotka käynnistävät sovelluksen niin, että jos napsautetaan sisältötiedostoa, se avataan heti sovelluksessa mutta jos napsautetaan sovellustiedostoa tai sen kuvaketta, se näyttää Tiedosto – Avaa -kohdassa tarjolla olevat sisältötiedostot.

Ilmaisohjelmat joista on myös maksullinen versio, tuppaavat tarjoamaan maksullista versiota jopa useasti vuoden aikana ja niiden osalta pitää olla tarkkana ettei hyväksy ”parempaa” versiota erehdyksessä. Näin voi käydä erityisesti ohjelmissa, joissa ei ole suomenkielistä käyttöliittymää. Avoimen lähdekoodin ohjelmat, kuten Libre Office eivät harjoita tällaista toimintaa.

Tiedostot eivät tietenkään mihinkään häviä – pinnan alla ne piilevät yhä edelleen. Monipuolistuen ja kehittyen. Sanotaankin että Linux ei muuta olekaan kuin tiedostoja  eri muodoissa ja Android on Linuxin lapsi. Applekin taitaa olla sen serkku.