Tilanteita arjessa: Tulostin ei pukahda vaikka tilattu on. Läppäri ei inahdakaan kun tekstinkäsittely keskeytyi puhelun ajaksi. Hiiriosoitin liikkuu mutta mitään toimintaa ei  saa aikaan hiirellä tai näppäimillä. Näissä tilanteissa asian ratkaisi ON-OFF -menetelmä. Vaikka aina sanotaan, ettei tietokonetta saisi sammuttaa virtanapista, niin se on pakko tehdä silloin jos mikään muu ei auta.

ON-OFF eli virran katkaisu ja jälleenkytkentä on nopea apu pieniinCrystal Project Shutdowntoimintahäiriöihin mutta tietokoneen sammuttamista virtanapista ei pidä tehdä ilman pakottavaa syytä ja se on aina käyttäjän vastuulla. Windowsin normaali sammutusohje on tässä. Jos laite on juuri katkaisun hetkellä käsittelemässä käyttäjän tietoja, saattaa tietoa hävitä. Siksi kannattaa aina tallentaa työnsä usein ja varmuuskopioida omat tiedot säännöllisesti – aina ja muustakin syystä kuin tästä. Esim. Windows 10:n päivitykset saattavat kestää pitkiäkin jaksoja, jolloin ruudulla ei näy mitään ilmoituksia tapahtumista. Päivityksiä ei pidä myöskään katkoa.

Käytän ON-OFFia säännöllisesti kerran päivässä. Tavallinen ajastin kytkee virran pois ja päälle langattomassa reitittimessä joka aamu kello 7. Tällä pyrin virkistämään internet-yhteydet Elisan kaapelista niin, että ne toimisivat reippaasti päivän alkaessa. Ennen tätä rutiinia yhteydet pätkivät ikävästii usein aamuisin.

Oheislaitteiden virrat voi kytkeä ja katkoa vapaasti. Sillä voi kuitenkin olla merkitystä toiminnan kannalta, missä järjestyksessä laitteet liitetään tai kytketään tietokoneeseen. Jos käyttöjärjestelmän ”Plug and Play” eli kytke ja käytä -toiminnot eivät ole satavarmat, voi olla tarpeen kytkeä oheislaitteet, esim. skanneri ensiksi tietokoneeseen ja vasta lopuksi käynnistää tietokone, jolloin se tunnistaa liitetyt laitteet.

Jo120px-Google.svgs laite toimii, mutta ei tee mitä haluat tai valittaa virheistä, on syytä kysyä neuvoa muilta. Siinä paras kaverisi on Google, jolta voi kysyä vapaasti omin sanoin ja suomeksi. Mitä täsmällisemmin voi kuvata ongelman, sitä parempia vastauksia saa. Virheilmoituksista on hyvä kirjoittaa virheen koodirimpsu. Tällöin voi saada vähemmän vastauksia suomeksi. ON-OFF -konsti toimii myös ohjelmien ongelmissa.  Ohjelma voi myös  ns. ”kaatua” ja käynnistyä itsekseen tai avustettuna uudelleen kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Kirjoitettuani yllä mainitun päätin lopettaa siltä illalta ja tarkistaa että varmuuskopiointi oli tallentanut uudet valokuvat. Ei ollut. Virheilmoitus kyllä oli. Sen kanssa sitten Googlelta kysymään syytä asiaan. Vastauksen perusteella saatoin tehdä pienen asetusten muutoksen, jolla homma hoitui pois päiväjärjestyksestä. Opetus tästä oli se, ettei mikään kerran toiminut jatka aina samaa rataansa. Muutoksia tapahtuu ja niiden vaikutuksia ei aina arvaa.

Jos on hukassa omassa koneessaan ja kadottaa yhteyden sähköpostiinsa suljettuaan sen yläruksista, ei Googlekaan voi auttaa. Mutta kun kannettava tietokone toimii, sitä ei tarvitse välttämättä sulkeakaan ja palkintona on nopeampi käynnistyminen.  Tietosenioreiden blogissa on hyvä ohjeistus tästä.
 

Mitä ongelmia sinulla on? Vastaa kyselyyn Ongelmat tietokoneen tai älypuhelimen käytössä
(polls)

Kuvat Wikimedia Commons.