Yhteys internetiin toimii laajakaistan avulla. Laajakaista on aina auki oleva, kiinteällä kuukausimaksulla toimiva nopea tiedonsiirtopalvelu, jota tarjoavat teleoperaattorit. Laajakaista on kiinteä, jos  yhteys tapahtuu kodin puhelin- tai tv-pistokkeeseen ja langaton, jos yhteys on käytettävissä suoraan käyttäjän laitteessa matkapuhelinverkon kautta.

Ennen valtatie 18:n avaamista Kotkaan tapasin sanoa aina Loviisan kohdalla että nyt laajakaistatie alkaa. Siinä oli  laveammat kaistat ohittaa mutta nopeutta ei silti voinut nostaa. Sama on netin laajakaistankin kohdalla: mitä laajempi kaista, sitä enemmän tietoa vyöryy samanaikaisesti. Paljon tietoa kerralla tuntuu nopeammalta ja odottavan aika on tunnetusti pitkä.

Operaattorit markkinoivat mieluusti mahdollisimman nopeita liittymiä, koska nopeuden nostaminen korottaa myös hintaa. Kokemuksieni mukaan riittävä nopeus kiinteälle laajakaistalle on  20 megabittiä sekunnissa ja langattomalle riittää 3G, jonka maksimi voi olla 21 megabittiä sekunnissa. Näillä arvoilla olen käyttänyt selainta ja sähköpostia, siirtänyt tiedostoja ja katsonut Yle Areenaa langattomalla laajakaistalla. Nämä arvot eivät  riitä – ainakaan langattomassa – jos yhteyden jakaa kodissa yhtäaikaa useampi ja katsotaan vaikkapa elokuvia netistä.

Laajakaistalla on myös ruuhkia kuten moottoriteilläkin.  Ruuhkia aiheuttavat yhtäaikaiset käyttäjät paitsi kotona niin myöskin lähinaapuristossa. Ruuhkat voivat rasittaa erityisesti kaapelitelevisiota tai matkapuhelinverkkoa käyttäviä. Nimelliset nopeudet voivat pudota hetkellisesti hyvinkin matalalle. Matkapuhelinverkon katvealueet  tai erilaiset kiinteät esteet voivat myös alentaa yhteysnopeuden pysyvästi.

Laajakaistan yhteyslaitteet

Kiinteän laajakaistan tavallisimmat yhteyslaitteet ovat tv-töpseliin liitetty kaapelimodeemi ja puhelintöpseliin liitetty ADSL-modeemi. Uudemmissa laitteissa on sisäänrakennettu langaton reititin, jolla kotiin saadaan langaton verkko (WLAN, WiFi).

Mobiilin eli langattoman laajakaistan tavallisin liitäntälaite kannettavaan  on pitkään ollut ns. mokkula, eli pc-muistitikun näköinen ja USB-porttiin työnnettävä lisälaite, jossa on sisällä SIM-kortti ja joka toimii modeemina. Toinen vaihtoehto on mobiiliverkon modeemi, jossa on sisäänrakennettuna langaton reititin. Uusin vaihtoehto on älypuhelin. Sen asetuksista esim. verkko/internet -kohdista löytyy asetus, jolla laite saadaan toimimaan mobiilitukiasemana eli hotspottina. Tällöin laite toimii kuten langaton reititin ja pystyy jakamaan matkapuhelinverkon datayhteyden jopa 10 käyttäjälle. Toiminto syö laitteen akkua niin paljon, että se pitäisi tuona aikana olla kiinni laturissa. Lisäksi laajakaistayhteyden tulisi olla mahdollisimman nopea, jos yhteyttä käyttää samanaikaisesti  useampi kuin yksi.

Erilliseen modeemiin voidaan liittää langaton reititin, joka jakaa internet-yhteyden kodin laitteille. Langaton reititin tarjoaa tavallisesti myös neljä langallisen lähiverkon liitintä, joihin kannettavat laitteet, älytelevisio ja erilaiset mediasoittimet voidaan liittää   Ethernet-kaapelilla. Langallinen lähiverkkoyhteys on aina varmempi yhteystapa kuin langaton. Joihinkin reitittimiin voidaan yhdistää myös yllä mainittu mokkula, mutta näiden yhteiskäytössä esiintyy usein erilaisia ongelmia.

Kotiverkon tiedonsiirto

Langaton reititin on kodin tiedonsiirron avainosa. Se on esiintynyt viime aikoina useasti otsikoissa, kun on todettu että monet laitteiden valmistajat ja  käyttäjät eivät ole laittaneet koneiden asetuksia kuntoon. Sen seurauksena laitteita on voitu kaapata ja käyttää erilaisissa verkko-hyökkäyksissä. Käyttäjät eivät ole aina edes tienneet, miten laitteita pitäisi hallita. Lyhyesti todettuna: Reitittimiä hallitaan selaimella ja ensimmäinen asia on muuttaa tai asettaa käyttäjän salasana ja estää asetusten muuttaminen internetistä.

Jos operaattori ei ole asettanut reitittimeen tunnusta (SID), sellaisen voi itse keksiä. Samoin salasanan, joka tarvitaan langattomaan  yhteyteen. Reititintä ei kannata piilottaa niin ettei sen tunnus näkyisi. Jos naapurien langattomat häiritsevät omaa, voi yrittää muuttaa langattoman käyttämää kanavaa. Usein ylemmillä kanavilla on vähemmän käyttäjiä.

langaton

Langaton reititin takaapäin. WAN on internetin laajakaistaliitäntä. Muut ovat kotiverkon laitteille. Alla HomePlug-sovitin.

Kodin langallista lähiverkkoa voi jatkaa langattomasti käyttämällä sähkötöpseliin liitettäviä HomePlug-sovittimia. Kahdella sovittimella saa langallisen lähiverkon ulotettua yhteyttä tarvitsevan laitteen viereiseen sähköpistokkeeseen. Siirtotienä toimivat huoneen sähköjohdot mieluiten saman sulakkeen takana.

Kalvot  Tietoliikenne 2.2.2016