Avainsanat

, , , , ,

PC, läppäri, älykänny, täppäri. Siinä loru josta pitäisi tehdä järkevä hankintapäätös. Esitän seuraavassa muutamia näkökohtia aiheeseen, josta on monta mielipidettä.

Seniorinäkökulmani on seuraava: Koska seniorit viihtyvät kotona, he ovat periaatteessa paikallisia. Siksi heille sopii laite, jota ei tarvitse siirrellä alinomaa. Koska lähinäkökin on huonontunut, näytön olisi hyvä olla mahdollisimman suuri. Kun nuorena ei ole tullut näprättyä sormilla pelinäyttöä, on vankka näppäimistö ja hiiri passeli pari. No entä se mobiili? Normaali kännykkä on edelleen paras puhelinkäytössä.

Lisäksi laitteisiin voi helposti liittää kaikenlaisia tarvittavia oheislaitteita kuten muistitikun, langallisen lähiverkon, tulostimen, skannerin jne.

Pieni peruutus edelliseen. Jos ei ennen ole käyttänyt pctä tai kannettavaa, niin iso tabletti on aloituskynnykseltään matalin ja sen tekstikoko ja näytöllä oleva näppäimistö lähellä kannettavan mittoja. Toinen peruutus koskee matkailua. Pieni tabletti tai älypuhelin on mukava olla reissussa mukana. Sillä voi hoitaa kätevästi kameran, kartan ja sähköpostin ilmaisen langattoman verkon kautta.

Mitään laitetta ei pitäisi hankkia  verkkokaupoista, jos haluaa laitteen nopeasti toimivaksi eikä itse osaa tai halua suorittaa alkuasetuksia.  Operaattorin tai kodinkoneliikkeen myyjät osaavat tehdä tarvittavat toimenpiteet myymiinsä laitteisiin.

2015-12-17-2100

Yllä olevassa kuvassa on kaksi kannettavaa, yksi iso näyttö, 7 tuuman tabletti ja 5,7 tuuman älypuhelin.  Kuvasta ilmenee, että iso näyttö on paitsi isoin, myös kirkkain – sen ei tarvitse säästää virtaa koskaan. Kannettavienkaan ei tarvitse säästää virtaa silloin kun ne ovat verkossa ja latauksessa, mutta suunnittelussa on lähdetty siitä, että akkukäytössä näytön kirkkautta voidaan rajoittaa virransäästön takia. Tableteissa ja älykännyköissä suurta kirkkautta tavoitellaan auringonpaisteen vuoksi, mutta virransäästön takia näyttöä pitää herätellä vähän väliä.

Eri laitteet ovat omiaan erilaisiin askareisiin: Perinteinen työpöytämikro ja isoruutuiset kannettavat soveltuvat parhaiten paikalliseen työnomaiseen  käyttöön, jossa laite on kiinteästi tietyssä paikassa ja sillä tehdään suhteellisen harvoja ja jokseenkin samoja asioita mahdollisimman tehokkaasti ja ergonomisesti oikein. Tämä voi koskea myös pelaamista.  Yllä olevassa kuvassa on vasemmalla 17-tuumainen kannettava, jonka kuva on myös keskellä olevassa 24 tuuman isossa näytössä. Kannettavan kansi on normaalisti kiinni ja sitä käytetään langattoman näppäimistön ja hiiren avulla. Erilaisia laitteita on kiinni sen liittimissä.

Pienemmät kannettavat voivat teholtaan ja kyvyiltään olla edellisen kaltaisessa työkäytössä mutta ne ovat yhä enemmän myös oikeasti mukana kuljetettavia ja niitä käytetään paljon kevyemmässä käytössä. Akkukestoltaan ne eivät kuitenkaan pärjää tableteille, jos niissä on tehokas prosessori. Itse olen käyttänyt tablettitasoisella varustuksella toimivaa edullista Hewlett Packard Stream 13 -kevytläppäriä ja sen akkukesto vetää vertoja tableteille. Kone soveltuu perustehtäviin ihan mukavasti ja se käynnistyy nopeasti.

Kuvassa oikealla  on 15,6 -tuumainen edullinen peruskannettava n. 300 euron tarjoushintaluokassa. Edullisissa peruskannettavissa on tingitty näytöstä  (huomaa haaleampi näyttö) ja niiden teho riittää perustehtäviin, joskin toiminta on kauttaaltaan verkkaisempaa kuin kalliimmissa koneissa. Vinkki mainoksia nyt katselevalle: koneen eri rakenneosista SSD-kiintolevy nopeuttaa kannettavaa  eniten. Tableteissa  ja kevytläppäreissä  käytettävä puolijohdemuisti on lähes yhtä nopeaa ja halvimpien kannettavien ostajia houkutellaan yhä suuremmilla perinteisillä kiintolevyillä.

Tabletti on riisuttu tietokone. Siinä  näppäimistö on esitetty  tarvittaessa laitteen näytöllä ja hiiri korvattu sormien liikkeillä ja näpäytyksillä. Liittimiä on karsittu ja kokoa on pienennetty. Hybriditablettiin voi liittää näppäimistön ja sitä voi käyttää joko tablettina tai kannettavana. Tämä taas nostaa hintaa, kokoa ja painoa ja kannettavuus kärsii jos näppäimistö on mukana.

Käyttäjän kannalta tabletin heikkoudet on häivytetty sillä, että pc:n ohjelmat on pilkottu sovelluksiksi eli appseiksi. Nämä on puolestaan hiottu tekemään  rajattuja tehtäviä helpolla tavalla.  Hinnaltaan isot tabletit ja halvimmat edulliset kannettavat ovat samalla tasolla. Luonnollisesti hinnakkaimmat tabletit toimivat jouhevammin kuin edullisimmat kannettavat.

Älypuhelin on  pienikokoinen tabletti jossa on myös puhelin. Suurimmat älypuhelimet ovat lähes pienempien tablettien kokoisia. Tietokoneominaisuudet ovat joissain tapauksissa menneet puhelinominaisuuksien edelle ja sovellusten moninaisuus voi tuottaa uutta vaikeutta. Toisaalta juuri nämä appsit ovat vetäneet älypuhelimet suureen suosioon. Hinta/hyötysuhteeltaan  parhaat älyluurit ovat keskihintaisia: tarpeeksi hyviä mutta ei liian kalliita.

Muita arvioita netissä. 

Kalvot 2.2. 2016  Tietokoneet.